Slangenburg projecten

Mensen die regelmatig op landgoed Slangenburg komen zullen al die werkzaamheden de afgelopen tijd vast gemerkt hebben. Inmiddels zijn we een heel eind met alle herstelprojecten op Slangenburg die voort zijn gekomen uit een cultuurhistorische visie. Veel plekken zijn opgeknapt, zoals het rondeel met vijvers, de paardenkolk en de parkeerplaats inclusief een nieuwe picknickplaats. Op sommige plekken ziet het er nu nog wat rommelig uit, zoals het weiland rechts naast de vijvers waar ze de bovenlaag van de grond aan het weghalen zijn. Voedselarme oorspronkelijke milieu’s worden zo weer hersteld waar planten en dieren van profiteren. Als de machines weg zijn zal het er uiteindelijk weer mooier op worden!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, Slangenburg. Bookmark de permalink .

2 reacties op Slangenburg projecten

 1. Hallo Roy,

  Bedankt voor je reactie. Ik kan me je kritiek voorstellen. Toch hebben we daar weloverwogen keuzes gemaakt. Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van de oude rode beuken. Wij hebben deze laten controleren en de verwachting was dat ze binnen afzienbare tijd in elkaar zouden storten. Voor de veiligheid en ook om voor de toekomstige generatie weer dikke bomen te hebben, is besloten deze te kappen en nieuwe aan te planten. Is het een idee om samen eens bij de vijvers te gaan kijken om van gedachten te wisselen?

  Vriendelijke groet,
  Sanne Beld
  Boswachter Achterhoek mail: s.beld@staatsbosbeheer.nl

 2. Roy Bruil zegt:

  Normaal gesproken vind ik de werkzaamheden van staatsbosbeheer zinvol, ook het resultaat is over het algemeen erg goed. Ook in de Slangenburg is al veel hersteld en het resultaat mag er zijn.
  Ik vind echter dat staatsbosbeheer bij de vijvers veel te ver is gegaan. Het doet nu veel meer aan als een stadspark ipv een bosgebied. Veel bomen zijn gekapt (waaronder de enorm oude, maar kwijnende rode beuken) en zijn vervangen door grasvelden met hier en daar jonge aanplant. Ook het voor kinderen spannend paadje langs de vijvers is verdwenen. Het voordeel is dat de vijvers idd nu beter zichtbaar zijn. Maar om nou te zeggen dat de ‘beleving’ van de vijvers beter is geworden? Erg jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s