Bijzonder rijk!

Koolmansdijk is een van de pareltjes in de Achterhoek. Het is een van de grootste blauwgraslanden van Nederland. Er komt een zeldzame vegetatie voor met o.a. parnassia, blauwe knoop, echt duizendguldenkruid, klokjesgentiaan, draadgentiaan en diverse orchideeën. Afgelopen week stonden zelfs wij verbaast te kijken naar de bijzonder rijke bloei van de Moeraswespenorchis die normaal gesproken maar met enkele tientallen staat te bloeien. Op onderstaande foto is een deel van de orchideeën te zien.
 

Massavegetatie van Moeraswespenorchis

Leuk voor in de tuin?

Elk jaar komen we in het veld mensen tegen die orchideeën uit gestoken hebben en mee willen nemen voor in de tuin. Een orchidee is een wettelijk beschermde soort en het is dan ook niet toegestaan de plant te steken, plukken of te vernielen. Bovendien heeft een orchidee een schimmel nodig die in de bodem groeit. Deze is vaak niet aanwezig in de tuin en de orchidee zal daarom ook snel weer verdwijnen.

Orchideeën verspreiden zich met zaad dat zo fijn is dat ze met de wind grote afstanden kunnen afleggen.

Zelf genieten van orchideeën?

Op Koolmansdijk is een wandelroute aangelegd waar u vanaf het pad zelf kunt genieten van verschillende soorten orchideeën. Hiervoor kunt u aan de Koolmansdijk uw auto parkeren op een van de twee parkeerplaatsen en vanaf daar de gele wandelroute volgen. Dit is een wandelroute van ongeveer 3.5 kilometer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, Lichtenvoorde e.o. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bijzonder rijk!

 1. Gert. zegt:

  Afgelopen zondag, parnassia palustris gevonden. Pracht plantje ! De moeraswespenorchissen stonden er prachtig bij (met duizenden).

 2. Hallo Jan,

  Fijn dat je aan me denkt! Helaas heb ik aanstaande zaterdag al vol zitten. Als je data’s verder van te voren weet hoor ik het graag, dan haak ik graag aan,

  Met vriendelijke groet,

  Sanne Beld

 3. Jan Berends zegt:

  Voor Sanne Beld,
  Je hebt eens opgemerkt graag een rondleiding mee te maken op het kasteel Slangenburg. Nu heb ik op zaterdag 19 januari een paar plekken over. Als je interesse hebt, mail me dan: berends-maas@planet.nl en ik stuur je de info.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Berends.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s