Het gaat goed met de das in de Achterhoek

Het lijkt goed te gaan met de das in de Achterhoek. In diverse terreinen zijn sporen van dassen of nieuwe dassenburchten ontdekt.
Sinds dat in 2010 vier dassen vanuit de wijk Kernhem in Ede naar de Achterhoek zijn verhuisd lijkt er een opleving te zijn in het aantal dassen dat in de Achterhoek leeft. In verschillende Staatsbosbeheerterreinen zijn er de afgelopen 2 jaar nieuwe burchten ontdekt. De meest recente ontdekking is een burcht vlak aan de bebouwde kom van Doetinchem.

Dassen hebben een zandige bodem nodig waarin ze hun burcht kunnen graven. Ze kunnen in 1 nacht veel grond verzetten en dit is dan bij nieuwe burchten ook goed te zien. Een familie dassen kan een burcht vele honderden jaren achter elkaar gebruiken, waarbij ze steeds nieuwe gangen en kamers maken. De grootste burcht op Staatsbosbeheerterrein in de Achterhoek heeft zo’n 20 pijpen. (in- en uitgangen)
Een das gebruikt in de bouw nestmateriaal om lekker droog en warm te kunnen slapen. Ook voor de jongen is nestmateriaal aanwezig. Het nestmateriaal bestaat uit bladeren en grassen. In het onderstaande filmpje is te zien hoe een das het materiaal verzameld en de burcht in sleept.  (Het filmpje is niet bij de nieuwe burcht gemaakt.) Af en toe moet dit opgeklopt worden en laten de dassen het materiaal buiten de burcht even luchten.
Een andere bijzonderheid is dat dassen hun behoefde heel netjes in een kuiltje doen. Deze mestputjes zijn dan ook regelmatig in de directe nabijheid van een burcht te vinden. Samen met het nestmateriaal dat wordt “gelucht” vormt dit een goede indicatie dat een burcht ook daadwerkelijk bewoond is.

Tjibbe Hunink                                                                                                                      Boswachter Inventarisatie en Monitoring

Das verzameld nestmateriaal.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, Slangenburg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het gaat goed met de das in de Achterhoek

  1. dinant krooshof zegt:

    kort maar krachtig !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s