Geelsterren in bloei!

In verschillende Staatsbosbeheerterreinen is voorjaarsflora te vinden. Veelal op plekken die een langere geschiedenis hebben of deel uitmaakten van een landgoed. Op enkele plekken in de uiterwaarden komt echter ook een voorjaarsflora voor die op maar weinig plekken terug zijn te vinden. Een voorbeeld hiervan is de geelster.

 
De bosgeelster, bloeiend bij de slotheuvel van BronckhorstDe bosgeelster, bloeiend bij de slotheuvel van Bronckhorst

De bosgeelster is een soort van vochtige voedselrijke gronden in (oudere) loofbossen en graslanden. Het is een bolgewas dat in Nederland in het wild voorkomt in onder andere Bronckhorst. Daar bloeit het in maand maart/april. Door goed beheer van het bosje bij de slotheuvel van Bronckhorst zien we de bosgeelster uitbreiden.

Naast de bosgeelster hebben we in de Ravenswaarden de weidegeelster ontdekt. De weidegeelster verschilt qua uiterlijk eigenlijk niet zo veel van de bosgeelster.  De planten bloeien ongeveer op hetzelfde tijdstip. Een belangrijk kenmerk is het bolletje. Bij de bosgeelster is er maar één enkel bolletje aanwezig, terwijl bij de weidegeelster enkele broedbolletjes te vinden zijn. Weidegeelsterren zijn te vinden in graslanden en akkers in rivieruiterwaarden op kalkhoudende zandige of kleiige gond. In Nederland komen ze voornamelijk langs de IJssel nog voor.

Wil je zelf een kijkje nemen dan is Bronckhorst de beste plek. Ga wel met mooi weer kijken, dan heb je de meeste kans op bloeiende planten. Ook vind je hier bloeiende bosanemonen.

weidegeelster, bloeiend in de Ravenswaarden

weidegeelster, bloeiend in de Ravenswaarden

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, IJsselstreek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s