Maaibeheer in de Achterhoek

Veel van de Staatsbosbeheerterreinen in de Achterhoek worden gemaaid. Door het maaien worden voedselrijke graslanden verschraalt, waardoor zeldzame plantensoorten een kans krijgen. Veel van deze zeldzame soorten kunnen alleen ontkiemen als er voldoende zonlicht op de bodem komt. Er mag bovendien niet teveel concurrentie zijn van andere plantensoorten.

Fazantennest gemarkeerd voor de gedragscode

Fazantennest gemarkeerd voor de gedragscode

Om een natuurterrein te maaien moeten we rekening houden met veel verschillende dingen. Door het vocht in de bodem zijn de terreinen zo kwetsbaar dat deze alleen met aangepast materieel kunnen worden gemaaid.  Bovendien moeten we rekening houden met de bijzondere planten en diersoorten die onze terreinen rijk zijn.

Voor het maaien worden alle terreinen doorgelopen om te kijken welke stukken moeten blijven staan. Plekken waar veel orchideeën staan, bijzondere zeldzame planten of planten die als waardplant dienen voor veel vlinders worden zoveel mogelijk ontzien. Ook kijken we of er vogelnesten of jonge dieren in de percelen aanwezig zijn. Hiermee kunnen we bepalen of een perceel gemaaid kan worden, of dat hiermee gewacht moet worden tot een later tijdstip.

Tijdens de veldcontroles voor de gedragscode natuurbeheer hebben we natuurlijk af en toe leuke ontmoetingen. Zo vonden we vorige week nog dit late reekalf. Door de avond voor het maaien vlaggen neer te zetten in het terrein, haalt de reegeit het kalf van het veld en legt het op een plek neer waar het veilig is voor onze maaimachines. Ook experimenteren we met een apparaatje op de maaimachines dat een geluid produceert wat voor dieren niet prettig is. Hierdoor drukken ze zich niet tegen de grond als de maaibalk eraan komt, maar gaan juist weg en komen zo niet in de maaimachines terecht. Zo zorgen we ervoor dat we geen maaislachtoffers krijgen onder jonge dieren en onze terreinen er jaar na jaar mooier uit komen te zien.

Reekalf gevonden tijdens veldcontrole

Reekalf gevonden tijdens veldcontrole

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maaibeheer in de Achterhoek

 1. Hallo R. van der Veen,

  Dit jaar heeft Staatsbosbeheer het Aaltense Goor niet in eigen beheer gemaaid maar uitbesteed aan een aannemer. Dit was een proef. Met de aannemer worden alle zaken zoals vlaggen en wildmelders doorgesproken. Dit is zover wij weten wel gebruikt op de meeste plekken. Het kan zijn dat het niet zo liep zoals eerder maar dat komt doordat het voor het eerst door anderen gemaaid is. Wij zullen dit nog evalueren om ‘beginnersfoutjes’ zoveel mogelijk uit te bannen. Het uitbesteden is een indirect gevolg van de bezuinigingen. Ik hoop op uw begrip hiervoor,

  Met vriendelijke groet,

  Sanne Beld

 2. R. van der Veen zegt:

  Helaas heb ik deze week in het Aaltense Goor iets heel anders zien gebeuren. Minstens één keer per dag wandel ik met hond door het Goor. Honden mogen daar aangelijnd mee. Eerder dit jaar begreep ik dat de controles daarop verminderd zijn vanwege bezuinigingen. Jammer, maar begrijpelijk.
  Deze week werd er gemaaid in het Goor. De machines waren véél groter dan voorgaande jaren, De maaivlaggen werden NIET geplaatst ondanks het voorwerk van de jachtopziener en diverse vrijwilligers. Aan de maaimessen GEEN wildmelders. het karwei moest zo te zien vooral snel geklaard worden. Héél erg jammer voor een gebied waar een aantal mensen heel zorgvuldig omgaat met het wildbeleid. Er zal wel heel wat stuk gemaaid zijn. Blijkbaar is er wel geld beschikbaar voor iemand die snel en onzorgvuldig een pracht-natuurgebied wil maaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s