Kroon op ons werk

In veel terreinen van Staatsbosbeheer komt kalkrijke kwel naar boven, waardoor er veel bijzondere planten groeien en bijzondere dieren voorkomen. Deze bijzonderheden kunnen alleen voorkomen als het terrein goed door ons wordt beheerd.
Veel terreinen worden dan ook door eigen personeel gemaaid. Door de verschraling die zo plaats vindt kunnen verschillende planten die oorspronkelijk ook in de terreinen groeiden weer terug komen. Bovendien werken de machines als een moderne koe of geit. Zaden van veel planten kunnen zich door middel van de maaimachines door onze terreinen verspreiden. Ontkiemen de zaden op plekken die geschikt zijn, kunnen de planten zich handhaven. Zijn de groeiplaatsen niet geschikt dan verdwijnen ze weer.

De parnassia is een soort die zich op deze manier goed heeft kunnen verspreiden. In veel natuurterreinen van Staatsbosbeheer in de Achterhoek is deze prachtige plant te zien. De soort is gebonden aan kalkrijke kwel. Parnassia is een zeldzame plant die in Nederland vooral in natte duinvaleien en blauwgraslanden voorkomt. Als je goed kijkt naar bloem kun je zien dat dit letterlijk de kroon op ons werk is!

Tjibbe Hunink
Boswachter Inventarisatie en monitoring

parnassia bloem1

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kroon op ons werk

  1. Beste Ab en Arnold, dank voor jullie reacties, de parnassia heeft dit jaar inderdaad erg uitbundig gebloeid. Wij doen ons uiterste best om de populaties met parnassia in de Achterhoek te behouden en waar mogelijk te laten uitbreiden, zodat ook de generaties in de toekomst van de bloemenpracht kunnen genieten.

    met vriendelijke groet,
    Tjibbe Hunink

  2. Ab Wisselink zegt:

    Dit prachtige plantje nog nooit zoveel gezien in de Achterhoek als dit jaar. Dank SBB!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s