Reeën in sprong

Je kunt nu in het veld groepen reeën tegenkomen, terwijl je in de lente en zomer het ree meestal alleen of met haar kalf(jes) ziet. Waarom is dat?

In de herfst, winter en vroege voorjaar is er weinig voedsel en veel minder beschutting. Daardoor krijgen reeën veel minder energie binnen. Je ziet dan de reeënfamilies vaak in groepen bijeen staan, om bijvoorbeeld taken zoals alert zijn op vijanden te verdelen. Zo’n groep noem je een sprong.

De sprong reeën bestaat uit vrouwelijke reeën die nauw aan elkaar verwant zijn, bijvoorbeeld twee reegeiten die zussen zijn met hun kalveren. Dit kunnen ook kalveren zijn uit voorgaande jaren. Waardoor er dus diverse generaties reeën in de sprong aanwezig zijn. Daarnaast bevinden zich in de sprong één of enkele reebokken. Dat zijn vaak zoons, vaders en een enkele keer grootvaders. De oudere reebok maakt ook graag gebruik van de voordelen van zo’n sprong.

De samenstelling en grootte van een sprong is onder andere afhankelijk van de wilddichtheid, de geslachtsverhouding, de voedselsituatie en de aard van het veld. In bosgebieden, waar voldoende dekking, voedsel en niet veel storing is, zijn de sprongen vaak klein. In open gebieden met veel reeën zien we dat de sprongen groter worden tot soms tientallen reeën. Deze grote sprongen kun je bijvoorbeeld zien in Groningen en Friesland.

De leiding van de sprong heeft in de meeste gevallen een oudere sterke reegeit met kalveren van het afgelopen jaar. Zij waarschuwt bij gevaar en bepaalt de vluchtrichting. Als de leidende reegeit verongelukt neemt een andere reegeit de sprong en dus ook de kalveren van die geit onder haar hoede. Over het algemeen heeft de reebok in die periode geen bijzondere rol. Deze voelt zich waarschijnlijk minder sterk door gevoeligheid van het ontwikkelende gewei en de lagere hormoonspiegel. Op de foto zie je dat het gewei zich nog aan het ontwikkelen is, er groeit nog haar op. Over een tijdje begint dit te jeuken en ‘vegen’ ze het gewei kaal en glad langs de bast van een boom.
6245Groeten Sanne Beld
Boswachter Achterhoek

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

3 reacties op Reeën in sprong

 1. Dag Sanne, ik woon in Epse (Gelderland) en kom vaak in de ” Ravenswaarden ” in Gorssel. Reeen bij de vleet in het gebied van een geweldig uiterwaardengebied met bescherming in de bossige omgeving van de rivierduinen (van de Ijssel). Ik herken nu het patroon wat jij schetst door de seizoenen. Een paar maand geleden zag ik nog een groep van 20, maar nu zie ik er 2, 3, 4, 2, 3 ,4 . Het blijft fascinerend als je een zesender op 50 m. door de verrekijker kunt observeren!

 2. Hans Hansson zegt:

  Dank je Sanne,
  dank zij je uitleg gaan ze “voor me leven” en word ik nog meer gemotiveerd om het veld in te gaan.
  Hartelijke groeten, Hans

 3. Bart Klootwijk zegt:

  Hallo Sanne, weer wat geleerd over het gedrag van reeën. Heel bijzonder die rol van de reegeit. Ik weet dat maternalisme bestaat bij olifanten, maar dat het fenomeen zich ook bij reeën voordoet! Groet en een fijn weekend. Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s