Kraanvogeltijd

We hebben al weken temperaturen die boven de langjarige gemiddelden liggen. Hierdoor komen sneller als afgelopen jaren de trekvogels vanuit het zuiden weer in ons land aan. De tjiftjaf is al weer in menig bos te horen en de ochtendconcerten van de vele zangvogels als vink, merel en zanglijster worden wekelijks heviger en aangevuld met nieuwe tonen van aangekomen zomervogels.

Ook vogels die ons land maar even aandoen of er alleen maar even overheen vliegen naar de noordelijke broedgebieden zijn dit jaar eerder als afgelopen jaar. Zo kun je rond deze dagen vele groepen met kraanvogels zien vliegen. Hun getrompetter in de lucht is het eerste wat je vaak te horen krijgt. De groep is dan meestal nog ver weg. Een beetje turen in de lucht kan een groep tot enkele honderden dieren opleveren. Een geweldig gezicht!

Kraanvogels boven Winterswijk

Kraanvogels boven Winterswijk

Gisteren was mijn eerste dag werken na een (korte) vakantie. Om zekerheid te krijgen over de broedende oehoe in Winterswijk ben ik ’s ochtends bijna gelijk naar de steengroeve gegaan. Daar heb ik gedurende de dag meerdere groepen kraanvogels over zien vliegen. Het maximale aantal kraanvogels in 1 groep was ongeveer 200 dieren. De foto die hierboven is geplaatst heb ik gemaakt met mijn telefoon. Hierop staat ongeveer de helft van de groep. Let de komende dagen dus extra op als je langs de oostgrens van ons land buiten bent!

Tjibbe Hunink
Boswachter Inventarisatie, monitoring en natuuradvies

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, Winterswijk e.o.. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s