Heggenvlechten in de Ravenswaarden

HeggenvlechtenOp donderdag 6 maart helpen Engelse heggenvlechters hun Nederlandse collega’s bij het vlechten van een lange heg in de Ravenswaarden bij Gorssel. Langs een toekomstig wandelpad gaan professionele heggenvlechters er voor zorgen dat de wandelaars een mooi zicht op de IJssel hebben en kleine zangvogels er een schitterende broedplek bij krijgen. Het heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht, de gevlochten heg is nog steeds altijd een aanwinst. Om vee tegen te houden en om honden en mensen uit het boerenland te weren. Ook voor dieren is een gevlochten heg een ideale omgeving om in te nestelen, bescherming te vinden of voedsel te zoeken. Daarnaast is de opstuwende werking van deze korte heg kleiner dan die van de huidige hoge struweelheg. Bij hoog water kan de rivier makkelijker overstromen.

Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en de gemeente Lochem hebben een plan gemaakt om de cultuurhistorische en recreatieve beleving in de Ravenswaarden te vergroten. Het typische heggenlandschap is daar onderdeel van.

6 maart is iedereen welkom om te komen kijken als de beste Engelse en Nederlandse heggenvlechters hun kunnen tonen. Meervoudig Engels kampioen Peter Tunks en collega’s kappen met bijl en billhook (Engels kapmes) op traditionele wijze de struiken en vlechten die vervolgens. Heggenvlechten is passie maar voor velen ook een beroep waarin modern gereedschap zoals een motorzaag wordt gebruikt. Diegenen die in alle rust willen kijken en uitleg willen krijgen, kunnen het beste tussen 13.30 en 14.30 uur komen. Dan gaan de machines een uurtje uit en hoor je slechts het gesuis en de klappen van billhooks en bijlen.

Eeuwenlang bestonden grote delen van Nederland uit een dicht netwerk van heggen en houtwallen. Die werden door boeren en ‘heggenleiers’ gevlochten om ze ondoordringbaar te maken voor veel en wild. Elke winter pakten ze, uitgerust met dikke doornenwanten, een bijl en een groot slagmes (‘halve maan’) een deel van de heggen rond akkers en weiden aan. Honderd jaar geleden, met de komst van het prikkeldraad, is men er mee opgehouden. Oude heggenvlechters die nog in de doornenstruiken gekapt hebben, zijn er bijna niet meer.
De afgelopen 10 jaar maakt het heggenvlechten in comeback in Nederland. Er zijn een tiental professionele heggenvlechters en er is een heus gilde van heggenvlechters.

Plaats: Ravenswaardseweg, Ravenswaarden, Gorssel. Tijd: 6 maart van 9-16 uur. Van 13.30 – 14.30 uur wordt alleen met handgereedschap gewerkt. www.hegenlandschap.nl

Boswachter Marike Vissers

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in IJsselstreek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s