Reeman zoekt vrouw

Het is weer zover, de reebokken komen in de bronsttijd. Deze is ongeveer van midden juli tot midden augustus. In deze tijd willen de reebokken met reegeiten paren waardoor ze wild van de hormonen nog maar oog hebben voor 1 ding. De bok kan urenlang een geit achtervolgen, daardoor komen juist in deze periode vaker verkeersongelukken voor.
21962297_bewerkt-1

De periode dat er jonge reekalfjes geboren worden ligt net achter ons, die zijn nu nog jong. Collega Tjibbe heeft in mei onderstaande foto kunnen maken toen hij in Willink’s Weust(Winterswijk) een pasgeboren reekalfje tegenkwam. Deze kalfjes volgen in hun eerste weken nog hun instinct om zich te ‘drukken’, ze blijven dan liggen om niet op te vallen voor roofdieren. In de bronsttijd worden ze tijdelijk verlaten omdat hun moeder alweer klaar is om bevrucht te worden. Als dat achter de rug is keert ze terug bij haar jong, na een verlengde draagtijd wordt in mei/juni volgend jaar weer een nieuw kalfje(of twee) geboren,

Groeten Sanne,
Boswachter Achterhoek
DSC08969

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

3 reacties op Reeman zoekt vrouw

  1. H.G.B.Hilhorst, Winterswijk zegt:

    Bedankt voor de uitleg.

  2. Goede vraag! Met een verlengde draagtijd wordt bedoeld dat het embryo pas eind december, een hele tijd na de bevruchting tot ontwikkeling komt, bijzonder he! De kalfjes worden daardoor pas volgend jaar mei/juni geboren.

  3. H.G.B.Hilhorst, Winterswijk zegt:

    In het bijschrift bij bovenstaande foto’s staat dat de reegeit na bevrucht te zijn weer terugkeert naar haar jong en dat na een verlengde draagtijd in mei/juni volgende jaar weer een jong kan worden verwacht. Wat wordt bedoeld met “verlengde draagtijd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s