Open Steengroevedag, 240 miljoen jaar terug op 19 oktober!

De oude steengroeve in Winterswijk is in heel Nederland bekend door het oehoepaar dat er jaarlijks broedt en te volgen is via volgdeoehoe.nl en beleefdelente.nl. De steengroeve won in 2013 de titel Prachtplek van Nederland. Het is een bijzonder maar kwetsbaar natuurgebied, daarom is de groeve en het omliggende gebied doorgaans afgesloten voor publiek. Op 19 oktober 2014 is er voor één keer de kans om een kijkje te nemen in het fraaie leefgebied van de beroemdste oehoes van Nederland.

Tijdens de open steengroevedag kun je 240 miljoen jaar in 1 dag beleven. Loop over de bodem van de 32 meter diepe steengroeve, op de plek waar 240 miljoen jaar geleden dinosauriërs liepen. Tijdens de open dag kun je naast de oehoegroeve ook de groeve van Sibelco bekijken. Dit is de nog in werking zijnde groeve. Er zijn verschillende vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven over deze in 2013 benoemde prachtplek van Nederland. Het achterliggende natuurreservaat is tevens deels geopend om te bekijken.
Staatsbosbeheer wil graag iedereen de gelegenheid bieden om deze natuur te beleven op een moment in het jaar dat de natuur in rust is. We doen dit in samenwerking met de groeve van Sibelco die ernaast ligt. Op 19 oktober 2014 gaan de poorten van de beide groeves open. Voor een bezoek aan de oude groeve vragen we een kleine bijdrage van € 2,– voor behoud van dit geweldige natuurgebied. Kinderen tot 4 jaar krijgen gratis entree.

Boven de groeve staan verschillende informatiestands van organisaties die actief zijn in de omgeving van de steengroeve. Zo kunt u er vinden: Natuurmonumenten, Gelders Landschap, Geologische Vereniging, Oehoewerkgroep Nederland, Politie, Dier en Milieu, KNNV, IVN, Enting Films, KNJV/WBE Winterswijk, Han Bouwmeester fotografie, Vleermuiswerkgroep Gelderland, Vogelbescherming, CameraNu.nl, Sibelco en Staatsbosbeheer. CameraNu is aanwezig met een informatie- en verkoopstand waar u terecht kan voor verrekijkers, camera’s en toebehoren.

Praktische informatie
De open steengroevedag wordt in samenwerking met Sibelco Winterswijk georganiseerd en zal worden gehouden op zondag 19 oktober 2014. De groeves zijn geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kosten voor een bezoek aan de groeves en de informatiemarkt zijn €2,00 per persoon. Kinderen tot 4 jaar gratis.

Parkeren kan bij de Steengroeveweg in Winterswijk (voor navigatie kruising Steengroeveweg en Wesselerweg aanhouden).

Kinderen kunnen op zoek naar de GOUDEN braakbal, waarmee zij een onvergetelijke dag met de oehoes kunnen winnen! Bovendien zal er bij de Geologische vereniging een “kleine groeve” worden gerealiseerd waar kinderen zelf op zoek kunnen gaan naar Winterswijks goud of fossielen.
DSC03266

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s