KNNV schoont steengroeve

Afgelopen zaterdag is de KNNV afdeling Oost Achterhoek met een groep van ongeveer 12 personen begonnen met het opschonen van de steengroevebodem in Winterswijk. Dat is hard nodig, want sinds de groeve in eigendom is bij Staatsbosbeheer in 1990 is de jonge opslag nog nooit verwijderd. Hierdoor groeit de bodem langzaam maar zeker dicht en komt er als we niets doen bos.

De ontwikkeling van de vegetatie op de  groevebodem gaat erg langzaam. Momenteel is er een pioniervegetatie te vinden met bijzondere plantensoorten als geelhartje, bosaarbei, zeegroene zegge, echt duizendguldenkruid en sterre-goudmos Dit is een vegetatie die onstaat op een kale bodem en verdwijnt weer als de vegetatie sluit.
Door de kalkrijke bodem, kwalitatief goed grondwater en het extreme groeveklimaat zijn de potentiele natuurwaarden in de groeve bijzonder hoog en uniek voor Nederland.

Rugstreeppad
Tijdens de schoningswerkzaamheden worden enkele grotere stuiken laten staan. Deze zal Staatsbosbeheer met een trekker in het geheel verwijderen. Hierdoor ontstaan kleine gaten in de bodem die in het voorjaar zeer geschikt zijn voor de rugstreeppad als voortplantingsbiotoop. De rugstreeppad is een zeldzame verschijning in de Achterhoek en komt naast de populaties langs de ijssel en de Rijn eigenlijk alleen nog maar voor in de Winterswijkse steengroeve. Het is een pioniersoort die voorkomt in terreinen met een hoge dynamiek.

rugstreeppad

Rugstreeppad

Oehoe
Ook de oehoe is nog steeds in het gebied te vinden. Door de werkzaamheden blijft de groeve ook voor de toekomst geschikt als broedgebied van de oehoes. De werkzaamheden zijn niet voor niets in deze tijd gepland. Binnenkort begint de baltstijd van de oehoes. Vanaf dan is de groeve, tot het uitvliegen van de jongen, weer volledig het domein van de oehoes. De KNNV zal daarom in het komende weekend nog eenmaal een ochtend aan het werk gaan in de groeve, alvorens de hekken weer sluiten en de rust in de groeve weer volledig terugkeert.

Bedankt voor jullie inzet!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Tjibbe Hunink
Boswachter Achterhoek

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek, Winterswijk e.o. en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op KNNV schoont steengroeve

 1. Lies Smit zegt:

  Fijn, dat de groeve in ere wordt gehouden, ben nu al weer nieuwsgierig naar het nieuwe seizoen van de Oehoe! ik hoop dat de vogelgriep aan hun voorbij gaat!

 2. Wim Zoeteman zegt:

  Mooi werk.
  Mooi om dit, met foto’s, op dit blog te kunnen meebeleven.

 3. wilma zegt:

  kan niet wachten dat de cam weer aangaat.

 4. Olette van der Werf zegt:

  Leuke foto’s van de werkdag in de Steengroeve! Zie mijn vader van 84 (!) aan het werk. Nooit te oud om de handen uit de mouwen te steken. Groet Olette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s