Beleef de Linies van Doesburg!

De Hoge en Lage Linie in Doesburg zijn prachtige                                               vestingwerken, rond het jaar 1700 ontworpen door militair en vestingbouwer Menno van Coehoorn in opdracht van koning-stadhouder Willem III. Ze behoren tot de mooiste voorbeelden van verdedigingswerken volgens het zogenoemde Nieuw-Nederlands stelsel. Kenmerkend daarvoor is de doorlopende zigzaglijn in de vestingwerken. De hoge natuurwaarden, in combinatie met de grote cultuurhistorische waarden, maken deze Linies uniek.

Afgelopen zaterdag is het startschot gegeven voor het project ‘Beleef de Linies van Doesburg!’. Wethouder mevrouw Mulder-Metselaar en Staatsbosbeheer districtshoofd de heer Jacobs hebben de intentieovereenkomst tussen gemeente Doesburg en Staatsbosbeheer officieel ondertekend. Met een heus kanonschot, gegeven door de Gilden van Huissen is de uitvoering van het project gestart.

Foto vrijwilligersEen nieuwe groep vrijwilligers is opgestaan. De groep bestaat uit enthousiaste mensen die zich betrokken voelen bij de Linies. Onder begeleiding van Staatsbosbeheer zullen ze regelmatig aan de slag gaan op de Hoge Linie, waar ze vele wilgen zullen knotten en meidoornhagen gaan snoeien. Mede dankzij deze inzet blijft de cultuurhistorische en natuurwaarde gewaarborgd en behoud de Hoge Linie zijn karakteristieke uitstraling.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Beleef de Linies van Doesburg!

 1. Ap peters zegt:

  Hallo Erik,
  Met handhavingsplannen heb ik veel ervaringen. Plannen maken is mooi maar het realiseren ervan schiet meestal schromelijk tekort. Wie handhaaft er buiten kantoortijden in de Linie.
  Ik weet wel voor 99procent zeker dat dit niets wordt.
  Jammer voor de flora en fauna in de Hoge Linie.
  Ap Peters.

 2. Erik de Bruijn zegt:

  Beste heer Peters, Ik begrijp uw zorg ten delen. Dat de Hoge linie rijk is aan mooie flora en fauna ben ik zeker met u eens. Ook deel ik uw mening dat Staatsbosbeheer niet voldoende capaciteit heeft om met grote regelmaat handhavend op te treden in dit gebied. Er word ook gesproken over het openstellen van de Hoge Linie. Als de Hoge linie voor recreanten open gesteld gaat worden zal dit voor een klein gedeelte zijn, een minimale openstelling en niet over de gehele linie. De doelstellingen zullen niet aangepast worden aan de Lage linie en de natuurwaarden van het gebied zullen een hoge prioriteit houden. Staatsbosbeheer hecht veel waarde aan het gebied omdat het voor veel soorten een stepping stone functie heeft. Mocht er een wandelpad opengesteld worden op de Hoge Linie dan zal er inderdaad ook een handhavingsplan moeten komen in afstemming met de gemeente. Vooralsnog is de Hoge Linie niet toegankelijk voor publiek.
  Vriendelijke groet,

  Erik de Bruijn

 3. Beste Ap Peters, loslopende honden…je kunt er op wachten. Er zijn WEINIG mensen die in gebieden waar een aanlijnverbod geld zich ook daar aan houden. Het wordt steeds erger, die mensen worden ook steeds onverschilliger en ze storen zich nergens aan. Als je er wat van zegt krijg je nog een grote mond toe. Bij ons in Didam beheren wij als Vrienden van de Nevelhorst ook een stukje bosgebied met dezelfde problemen. Ik zeg maar zo, hoe meer open hoe meer honden,maar hou ze dan wel aan de lijn…

 4. A.H.J Peters. zegt:

  25 jaar heb ik als boa van de WBE hummelo en Keppel toezicht gehouden in de Hoge Linie.het ontbreekt SSB aan mankracht om dit te ook te doen Helaas, maak ik me zeer veel zorgen om al het moois in de Hoge Linie. Jammer van de visotter, reeen, dassen, soms edelherten, boommarter, bergend en nog veel meer moois dat ik ben tegengekomen in de linie. Met deze gedeeltelijke openstelling ben ik bang dat we dezelfde kant opgaan als in de lage Linie. Daar zit op zijn Achterhoeks gezegd: geen start meer.
  Wie houdt het toezicht op de Hoge Linie, waar ik vooral vrees voor de loslopende honden?
  Een zeer bezorgde natuurliefhebber.
  Ap Peters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s