Honden aan de lijn!

De pinksterbloemen staan inmiddels mooi in bloei, er zijn weides vol met paardenbloemen, de eerste jonge kieviten en jonge hazen lopen weer rond in onze terreinen. Eenden en andere grondbroeders zitten op het nest of hebben nu net jongen. Kortom……. het is lente!

Reegeiten lopen in deze tijd vaak nog met dikke buiken rond. Een groot deel van de geiten is “hoogzwanger” en zijn niet zo snel als anders. Een ander deel heeft inmiddels de reekalveren op de wereld gezet. Reekalveren liggen in de eerste levensdagen heel stil in het gras. Om niet direct op te vallen voor natuurlijke vijanden als vos, wild zwijn (of wolf) geven ze vrijwel geen geur af. Bij gevaar zullen de kalveren dan ook niet wegrennen, maar volledig vertrouwen op hun geurloosheid en schutkleur.

DSC08969

Reekalf vertrouwd volledig op de schutkleur

Loslopende honden
Wij komen regelmatig mensen tegen die met hun hond(en) door onze terreinen lopen. Zolang de honden aan de lijn zitten en mensen zich aan de toegangsregels houden geen probleem, maar helaas zien we ook regelmatig dat mensen dwars door de velden lopen of hun hond los laten lopen. Helaas met af en toe erg vervelende gevolgen. Zo zijn er in de afgelopen weken in de Achterhoek enkele reegeiten doodgebeten door honden.

Niet alleen de reeën hebben overlast van loslopende honden, maar ook andere dieren zoals de op de grond broedende vogels lopen gevaar. Wij willen iedereen dan ook vragen om de honden aan de lijn te houden en rekening te houden met deze voor dieren kwetsbare tijd.

Tjibbe Hunink
Boswachter Staatsbosbeheer

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s