Houtoogst bij Staatsbosbeheer

Hollands hout
Het landgoed Slangenburg in de Achterhoek in de buurt van Doetinchem is een multifunctioneel bos; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, voor papier of  als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan het beheer van de Nederlandse natuurgebieden. Staatsbosbeheer zorgt met duurzaam bosbeheer ook voor houtproductie voor toekomstige generaties. Bos blijft bos.
Bossen zoals op landgoed Slangenburg hebben we natuurlijk meer in de Achterhoek.

Dunning & verjonging
De Houtoogst gebeurt op twee manieren: door dunning en verjonging.  Bij dunning gaat Staatsbosbeheer op enkele plekken in het bos de bomen uitdunnen zodat de rest van de bomen de ruimte krijgen om dikker te worden. Ook wordt er her en der kleinere open plekken gemaakt voor de groei van nieuwe bomen. Dan worden vrijwel alle bomen uit een bosvak gekapt en de bodem bewerkt.  Doordat er meer licht op de bodem komt, krijgen jonge bomen kans te ontkiemen. Zo wordt het bos natuurlijker en gevarieerder. Indien noodzakelijk, planten we ook nieuwe boompjes in. Zo blijft het bos ook voor de toekomst bewaard en kunnen we over 100 jaar nog steeds hout uit onze bossen gebruiken.

Werkzaamheden
Staatsbosbeheer is jaarrond in het bos aan het werk. We wegen telkens zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Deze bomen krijgen een oranje markering, het zogenaamde blessen. Bomen met blauwe stip of helemaal geen stip blijven staan. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine. Deze geavanceerde houtoogstmachine velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de houtzagerijen. De bospaden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan meestal pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is.

Duurzaam product
Gemiddeld gebruikt iedere Nederlander 1 m3 hout per jaar. Ongeveer 93% van het hout dat in ons land wordt gebruikt komt uit het buitenland. Staatsbosbeheer levert met bosbeheer een bijdrage aan hout van eigen bodem al sinds onze oprichting ruim 115 jaar geleden. Het hout dat uit de bossen van Staatsbosbeheer komt is voorzien van het FCS keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de bossen op een verantwoorde manier worden gebruikt door rekening te houden met ecologische, sociale en economische belangen. Ook wordt er niet meer geoogst, dan er bijgroeit.

Gedragscode bosbeheer
Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten, bomen met holen, mierenhopen of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen, of wordt het perceel, tijdelijk, uit de velling gehaald. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achterhoek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s